На японському порталі Yahoo News Japan опублікований матеріал про раціон 104-річного жителя країни.

Згідно з результатами дослідження компанії “Кюсай”, в раціон 100 здорових людей увіці 100+ років в основному входять білкові продукти. Це тофу, яйця, м’ясо, риба. Крім того, співробітники Токійського інституту досліджень здоров’я і довголіття стверджують, що довгожителі їдять більше, отримуючи більшу кількість корисних речовин. Крім того, їх щоденне меню відрізняється різноманітністю.

Масао Хоріе (Masao Horie), 104-річний японець, як раз дотримується всіх перерахованих правил харчування. Тобто він їсть багато білка, а також в цілому намагається робити раціон більш різноманітним.

Якісний білок знаходиться в продуктах з високим рівнем амінокислот. Це м’ясо (курка, свинина, яловичина), риба, яйця, молоко, натто, соя.

Також дуже важливо дбати про стан кісток і зубів. У цьому допомагають продукти, багаті кальцієм. Крім цього, потрібно отримувати магній, а також вітаміни D і К, що покращують засвоєння кальцію.

Зберегти кістки і зуби здоровими допоможуть такі продукти, як сир (плавлений, пармезан, гауда), горіхи, брокколі.

Також щороку зростає кількість пацієнтів із захворюваннями, які викликані неправильним способом життя. Це, наприклад, цукровий діабет, гіпертонія, інсульт. Для профілактики їх виникнення необхідно вживати їжу з клітковиною, EPA (ейкозапентаєнова кислота), DHA (докозагексаєнова кислота), водорості (хидзики), рибу (івасі, тунця).

Зі старінням ж борються зелений чай, авокадо, лосось.

Також в матеріалі перераховані кілька секретів довголіття. Вони досить прості: необхідно приймати їжу в один і той же час, в цілому харчуватися збалансовано, а також їсти до тих пір, поки не виникне відчуття насичення (і уникати недоїдання).

Раніше ми писали про Рибні палички - рецепт ніжної та хрусткої страви у паніровці