Тренди є в будь-якій сфері нашого життя. Американська мережа супермаркетів Whole Foods, яка спеціалізується на органічних і корисних товарах, склала список трендів в сфері харчування на наступний рік.

Десять головних гастрономічних трендів 2020 року

Регенеративне сільське господарство або відновне землеробство - це комплексний підхід до вирощування овочів, фруктів і культур, а також ведення сільськогосподарської діяльності без застосування пестицидів, штучних (хімічних) добрив, що стимулює природне відновлення ґрунтів, збільшення біорізноманіття, ефективне використання прісної води, підвищення стійкості до зміни клімату та зміцнення добробуту тих, хто займається рослинництвом і тваринництвом. Регенеративне сільське господарство стало модним словом ще в 2019 році. Фермери, вчені і споживачі продовжують приділяти увагу тому, як допомогти суспільству боротися зі зміною клімату і ефективно використовувати харчові ресурси.

  • Смаки західноафриканській кухні
Західноафриканська кухня включає в себе широкий спектр продуктів і є спільною для 16 країн. Історія кухні і її рецепти складалися протягом багатьох століть, поєднуючи в собі різні культури, в тому числі і арабські, португальські, французькі та місцеві традиції. Ось деякі інгредієнти: гамбо, плоди баобаба, бамія, фоніо, ямс, теф і просо, а також суперпродукти, такі як морінга і листя тамаринда.

  • Переосмислення дитячого меню
Цьому тренду сприяють мілленіали, які виховують покоління маленьких гурманів. Відзначено, що такі батьки не ділять страви і продукти для дітей і для дорослих і часто годують своїх дітей тієї ж їжею, що їдять самі. Тому класичне дитяче меню йде в минуле: наприклад, в ньому з'являться лососеві палички без панірування, органічні курячі нагетси і паста з альтернативної борошна. Діти сьогодення - це покоління, яке сміливо їсть піцу, роли і інші страви, що було не властиво для інших поколінь.



  • Безалкогольні аперитиви стають мейнстримом
Все більше людей відмовляються від алкоголю під час зустрічей з друзями і на вечірках. Тому в коктейльних картах з'являються нові найменування безалкогольних напоїв. Тепер вас не повинні бентежити такі назви, як mocktails, zero-proof або spirit-free. Цей тренд захоплює не тільки кафе і ресторани, а й виходить на спеціалізовані магазини.



  • Альтернативні види масел
Споживачі перейдуть на альтернативне масло: наприклад, з насіння або горіхів. Також заклади, виробники та магазини почнуть відмовлятися від пальмового масла, яке без сумнівів шкідливо для здоров'я.



  • Альтернативні види борошна

На зміну традиційному пшеничному борошну приходить мука з мигдалю, кокоса або навіть банана. Цей тренд не тільки стосується готових борошняних виробів, а й чіпсів і крекерів. Все більше покупців віддають перевагу снекам, виготовленим з альтернативних видів борошна.

  • Снеки стають кориснішими
Здорове харчування крокує по планеті і перетворює навіть звичні снеки в здоровий перекус. Все більше і більше людей хочуть бачити снеки у вигляді овочів і фруктів.

  • Соя і соєві продукти - не єдине джерело рослинного білка
Соя - лідер за вмістом рослинного білка, але в міру того, як все більше споживачів починають шукати інші варіанти, в зв'язку з харчовою алергією або слідування образу здорового харчування, вони переходять на інші бобові культури (наприклад, боби мунг).



  • Попит на рослинне м'ясо
Популярність рослинного м'яса зростає. Все більше закладів включатимуть цю позицію у своє меню.

Зізнаватейсь, дотримуєтесь трендів в харчуванні, або віддаєте перевагу звичному харчуванню?