Любителі помідорів можуть радіти. Вживання в їжу цих смачних овочів, багатих антиоксидантом ликопіном, і продуктів на основі томатів пов’язане зі зниженим ризиком інсульту, установили вчені зі США, праця яких опублікована у журналі Neurology.

Ликопін – це каротиноїдний пігмент, що визначає фарбування плодів деяких рослин, наприклад, томатів, гуави, кавуна. Дослідники виявили, що в людей з найвищими показниками ликопіну в крові рідше траплявся інсульт у порівнянні з тими, у кого ця речовина в крові була у вкрай невеликих кількостях.

Наукова праця узагальнила дані 1,031 чоловіків з Фінляндії у віці від 46 до 65 років. Рівень ликопіну в їхній крові замірявся спочатку дослідження й контролювався в середньому протягом 12 років. За цей період в 67 чоловіків стався інсульт.

Серед чоловіків з найменшими рівнями ликопіну, а таких було 258 людей, 25 пройшли через інсульт. Серед тих, хто мав найбільший показник по ликопіну, а таких було 259 людей, інсульт стався в 11. Коли дослідники відібрали випадки інсульту, вов’язані безпосередньо із закупорюванням судин згустками крові, це співвідношення стало ще більш значимим. Ті чоловіки, у крові яких рівень томатного антиоксиданту був найвищим, на 59% рідше піддавалися інсульту, ніж ті, хто мало їв помідорів.
“Це дослідження додає доказів до твердження, що багата фруктами й овочами дієта пов’язана зі зниженим ризиком інсульту”, – цитуються в повідомленні Американської академії неврології слова автора дослідження доктора Джоуна Карппа (Jouni Karppi) з університету Східної Фінляндії в Куопіо.

За його словами, результати підтверджують уже відомі рекомендації із щоденного вживання не менш п’яти порцій фруктів і овочів для профілактики інсульту.

Дослідники також оцінили рівні в крові таких антиоксидантів як альфа-каротин, бета-каротин, альфа-токоферол і ретинол, але не знайшли взаємозв’язку між ними й зниженням ризику інсульту.