Чи знаєте ви, що середземноморську дієту включили в список нематеріальних цінностей ЮНЕСКО? Смачне, яскраве, поживне, різноманітне меню є прикладом ідеального пп. Сьогодні розберемо основні принципи правильного харчування для схуднення і здоров'я.


Розвиваємо харчові звички: чому дієта так називається?

Незважаючи на свою назву, середземноморська дієта - це скоріше лише принципи харчових звичок, ніж певна система або інструкція харчування. Ці принципи харчування характерні для жителів Середземномор'я, від чого дієта і отримала своє найменування. Її популярність пояснити просто: мешканці півдня Франції споживають досить велику кількість жиру, але мають більш низькі показники серцево-судинних захворювань, ніж, наприклад, жителі США.


Основа дієти:

Звичайно, традиції харчування середземноморських країн відрізняються між собою через культуру, етнічний фон і релігію. Однак вони мають і схожі риси:

  • Висока частка свіжої зелені, овочів, картоплі, бобів, горіхів, насіння.
  • Можна їсти хліб, макаронні вироби та інші продукти на основі зернових культур.
  • Фрукти - щоденний десерт в раціоні.
  • Оливкова олія майже у кожній страві.
  • Молочні продукти, рекомендовані дієтою, складаються в основному з йогурту і сиру.
  • Яйця практично не вживаються в їжу.
  • Риба і птиця - від малих до середніх кількостей.
  • Тварине м'ясо теж майже не вживається.
  • Червоне вино зазвичай входить в щоденний раціон (крім мусульманських країн).
  • Дієта нерозривно пов'язана з активним способом життя.

Що робить дієту ефективною?
Вчені і дієтологи не раз проводили дослідження з метою виділити складові дієти, які дають настільки сильний медичний ефект. Вважається, що це насамперед жирна риба, морепродукти, оливкова олія, червоне вино. Проте систематичні дослідження показали, що не можна виділити окремі компоненти. А все-таки позитивний ефект оскаржити не вдається.


Типові продукти для середземноморської дієти:

  • свіжі овочі: помідори, баклажани, болгарський перець, цукіні;
  • риба та морепродукти;
  • часник, цибуля;
  • оливкова олія і оливки;
  • зелень: салат ромен, чебрець, розмарин, орегано, базилік;
  • білий хліб, паста, рис;
  • червоне вино (в деяких країнах).

А ви коли-небудь сиділи на дієті?