Юрій Кошик

Хочемо познайомити з Юрієм Кошиком - шефом Холдингу емоцій !ФЕСТ. Юрій за фахом архітектор, однак з 22 років він вирішив будувати та проектувати своє життя навколо гастрономії. Ми запитали у Юрія про його життєвий і професійний шлях. З чого все починалося, читайте у бліц-інтерв’ю.

- Юрій, розкажіть трохи про себе?

Мене звати Юра Кошик, мені 31 рік. Я народився живу і працюю у Львові, і нікуди звідти переїжати не збираюсь) Я на кухні лише 8 років. До кухні я займаймався регбі, навчався на архітектора, працював дизайнером, але завжди хотів спробувати себе у кухні, та так спробував що тепер без неї нікуди.
Я шеф кухар в Холдингу емоцій !Fest, де є більше 20 ресторанів лише у Львові, з яких мені довелось попрацювати в п’яти. Зараз є шеф кухарем ресторану «Дуже висока кухня». Ресторан без меню, однак з крутою командою кухарів, які спілкуються з гостями і приймають замовлення та готують для кожного гостя страву його настрою і вподобань в їжі.

- В дитинстві Ви знали, що будете кухарем? З чого почався ваш професійний шлях?

В дитинстві я не знав нічого про кухню, бо тоді в 90-х вона була рожевою ілюзією на vhs касетах. А ресторанів мабуть ще не існувало, в яких би хотілось працювати. Але тоді була дитяча мрія, сформована про власний ресторан, який мав би називатися «Авантюрист» у честь однойменного серіалу, де герой у кожній серії перевтілювався і освоював іншу професію. Це я чітко пам’ятаю. Професійний шлях розпочався у 2013 році, мені було 23, і я влаштувався кухарем на літній майданчик «біля Діани на Ринку», де пропрацював весь літній сезон. А вже осени пішов працювати у «Мазох-кафе»

- Що найбільше любите готувати?

Питання на яке немає очікуваної відповіді. Найбільше люблю готувати емоції. Я люблю дарувати приємну емоцію стравою. Якою вона буде залежить від вподобань людини для якої я готую. Чи то паста чи різото, чи скрамбл для моїх дочок… Немає значення. Головне - це та емоція, яка залишиться після того як тарілка стане порожньою

- Наведіть приклади вдалих комбінацій продуктів на Вашу думку… А які на Вашу думку зовсім не поєднуються? Може, є цікавий випадок вдалого або невдалого експерименту?

Тут все дуже складно. Щоб це розуміти як шефу, потрібно постійно пробувати все зі всім і не боятися. Вірити своїй інтуїції і керуватися багажем знань про смаки та їх поєднання. А які це можуть бути смакові комбо? Та їх безліч: сало та солений лимон, сир з перцем Чілі та медом, яловичий стейк та ікра, квашена капуста та мідії, сало і шоколад, а невдалі стараюсь не поєднувати. Якщо особисто для мене, то це, мабуть, жирна риба і щось солодке ))

Вдалий експеремнт поєднання - це мабуть про копчене сало та солені лимони (це з мого улюбленого). А невдалий - це молочні продукти з смальцем) Ну зовсім не поєдналось)

- Якби вам запропонували вибрати тільки п'ять продуктів, для приготування вечері, що це були б за продукти? Що б ви з них приготували?

Ну, це багато) В моєму списку точно були б: лисички, кукурудза, яловича діафрагма, черемша і анчоуси. І це вже дуже багато. Маленьке сет меню:

1. Смажена черемша з анчоусами.
2. Суп з паленої кукурудзи.
3. Стейк мясника з лисичками та черемшою

- Чи існує поняття кулінарна мода?

Кулінарна мода є була і буде. Просто треба визначитися для себе: чи ти ідеш за нею чи перед нею. Можна дотримуватися трендів, а можна їх створювати, і одне і інше - це добре, бо і там і там є споживачі чи тренду чи чогось нового. Я точно знаю чого хочу я;)

Ознайомтесь із попереднім інтерв'ю з шефом Русланом Штапіром
Ознайомтесь із наступним інтерв'ю з шефом Костянтином Ребекевша